Přejít k obsahu
Zavřít
Košík
0 polož.

TOP 10 nejslavnějších penalt ve fotbale

07 Nov 2023

TOP 10 nejslavnějších penalt ve fotbale – včetně tipů, jak ji kopnout i chytit

Nedá se prý chytit, jen špatně kopnout. Tak zní stará průpovídka spojená s penaltou. Kdo ji ale umí kopnout nejlépe? Existuje „recept“ na úspěšný pokutový kop? A které triky vám pomohou penaltu chytit? Na vše se podíváme v našem dnešním článku.

Penalta bývá ve fotbale jedním z nejnapínavějších momentů. Často totiž rozhoduje o výsledku zápasu. Než společně zavzpomínáme na klíčové penaltové momenty, pojďme si v krátkosti připomenout, jak k pokutovým kopům vůbec dochází.

Malé opáčko na úvod: Jak penalty ve fotbale fungují?

Když se máte nachystat na desítku nebo jedenáctku, a nepřistane před vámi vychlazený půllitr, víte, že jde do tuhého. Penalta je speciální fotbalová situace následující po závažném porušení pravidel, které spáchal někdo z týmu v blízkosti vlastní branky. Takovým porušením je třeba kopnutí nebo strčení do soupeře, plivnutí, držení nebo úmyslné hraní rukou. Samotný penaltový kop pak vypadá následovně:

  • Exekutor, tedy hráč, který jde na penaltu, stojí na značce 11 metrů od branky.
  • Brankář se pohybuje po brankové čáře, čelem ke střelci, a snaží se chytit nebo odrazit míč.
  • Ostatní hráči musí být mimo pokutové území a 10 metrů od exekutora.

Pak se ozve zapískání a jde se na to. Hráč se rozeběhne a střílí. Jakmile se dotkne míče, může gólman opustit brankovou čáru a ostatní hráči mohou vběhnout do pokutového území.

Víte, že výrazně více penalt pískají rozhodčí ke konci zápasu? Ve 2. poločase 2× víc než v 1. a v poslední čtvrtině zápasu 4× víc než v úvodní čtvrtině.

Nejčastější situace, ve kterých může penalta nastat

  • Obranná chyba: V případě vážného prohřešku obrany uvnitř jejího pokutového území.
  • Ruka: Pokud hráč použije ruku k zablokování míče uvnitř svého pokutového území.
  • Faul na hráči: V případě faulu na hráči, který je v dobré pozici na zakončení.
  • Penaltový rozstřel: Zpravidla pokud ani po prodloužení není o vítězi jasno, přechází se k tzv. kopům z pokutové značky. Vyhrává pak tým, který z 5 pokusů dosáhne více branek.

Návod, jak kopnout perfektní penaltu? Existuje!

Z analýzy videozáznamů vyplývá, že ideálně kopnutá penalta je půl metru pod břevno a půl metru od tyčky. Je při tom jedno, jestli je to na levé, nebo pravé straně. Střelec si rozběh vyměří na 5 až 6 kroků, k míči se přiblíží od hranice pokutového území v úhlu 20 až 30 stupňů a míč kopne rychlostí alespoň 104 km/h. Prostě úplná hračka, no ne?

Máme pro vás ale i pár rad, které můžete aplikovat v praxi snadněji. Analýza penalt z MS, ME a zápasů Ligy mistrů ukázala, že se vyplatí před kopem vteřinku počkat. Hráči, kteří se rozeběhli po hvizdu do 0,2 sekundy, proměnili penaltu v 57 % případů. Ti, kteří vyběhli nejdříve vteřinu poté, proměnili penaltu ve více než 80 %.

A pokud se trefíte a váš tým čekají ještě další penalty, klidně to oslavte. Projevená radost z gólu souvisí se sníženou pravděpodobností, že následnou penaltu promění váš protihráč. Zároveň máte i vyšší šanci, že zvítězíte celkově.

Role brankáře a ostatních členů týmu při penaltě

Všichni hráči by měli mít potřebné dovednosti, účinnou strategii a emoce pod kontrolou. To se ale snadněji řekne, než udělá. Hlavní úlohou brankáře je zastavit pokus exekutora. Musí předvídat směr a sílu střely, mít natrénované rychlé pohyby a v hlavě ideálně přehled o statistikách a stylu hry daného hráče. Klíčovou rolí exekutora je pak udržet klid a chladnou hlavu. Musí zvolit správný směr a techniku střely, aby brankáři znesnadnil zásah. Ostatní hráči mohou mimo pokutové území podpořit exekutora tím, že se snaží rozptýlit brankáře, nebo hledají optimální pozici pro další hru.

Jak si brankář na sebe ušil bič aneb Historie penalt ve fotbale

Při penaltovém kopu jsou misky vah nakloněné ve prospěch střelce. Proto je s podivem, že penaltu jako takovou vymyslel právě brankář. William McCrum, hráč za Milford FC a člen Irské fotbalové asociace, chtěl potrestat fotbalisty, kteří faulují poblíž vlastní branky, a tak se penalta dostala 2. června 1891 do oficiálních pravidel. Zpočátku se kopala odkudkoli z 11metrové vzdálenosti od brankové čáry a brankář mohl proti střelci do určité vzdálenosti vybíhat. Nicméně v průběhu let se pravidla zdokonalovala a upravovala, až dosáhla současné podoby.


Popis obrázku: Návrhu Williama McCruma se nejprve smáli a odmítali ho. Navrhovanou penaltu nazývali dokonce „trestem smrti“.

10 nejlepších penalt všech dob

A teď už pojďme trochu zavzpomínat na ty nejproslulejší střely fotbalové historie. Bereme to víceméně chronologicky, ale o prvním místě by u nás nebylo sporu ani tak.

  • Antonín Panenka (Československo) na Mistrovství Evropy v roce 1976
    Ano, přiznáváme. Trochu nás ovlivnila země původu. Ale co je víc, než když po vás styl pokutového kopu rovnou pojmenují? Panenka se proslavil svojí geniální pomalou střelou obloučkem do středu branky už v roce 1976. Překvapil tehdy německého brankáře Seppa Maiera ve finále mistrovství Evropy, a zajistil tak Československu titul mistrů Evropy.

  • Andreas Brehme (Německo) na Mistrovství světa v roce 1990
    85.minuta utkání, Německo proti Argentině, napětí vyšponované na maximum. Pak na oficiálně prvním šampionátu natáčeném v HDTV kvalitě vstřelil levý obránce Andreas Brehme penaltu, a zajistil tak Německu světový titul. Němci tak slavili už třetí triumf ve FIFA World Cup.

  • Roberto Baggio (Itálie) na Mistrovství světa v roce 1994
    O vítězi 15. mistrovství světa v dějinách fotbalu rozhodla také penalta. V závěrečném rozstřelu proti Brazílii neproměnil Roberto Baggio rozhodující pokutový kop. Brazílie tak získala titul a Itálie se musela spokojit se stříbrnými medailemi. Italský útočník později označil tento moment za nejhorší v jeho kariéře.

  • Dennis Bergkamp (Nizozemsko) na Mistrovství světa v roce 1998
    Ano, myslíme tím přesně to čtvrtfinále Mistrovství světa ve Francii, kdy nizozemský kanonýr potupil obranu Argentiny. Dennis Bergkamp si v poslední minutě utkání pohrál s obráncem soupeře a šajtlí poslal míč rovnou do horního rohu brány. Nizozemsko postoupilo do semifinále, kde Holanďan zazářil znovu. Jeho penalta rozhodla o vítězství proti Argentině.

  • David Beckham (Manchesteru United) v Lize mistrů v roce 2001
    V sezóně 2000/01 si David Beckham připsal nejvíc asistencí – dopomohl k celkem 12 brankám. Přesně mířené střely předvedl i v zápasu, který mnozí dodnes označují za nejfamóznější obrat v historii fotbalu. Během nastavení finále Ligy mistrů prokázali hráči Manchesteru United proti Bayernu Mnichov nebývalé nasazení a za necelé 2 minuty otočili stav. Údajně v té době už na poháru visely stužky v barvách Bayernu, takže je sekretář UEFA musel narychlo měnit.

  • Zinédine Zidane (Francie) na Mistrovství světa v roce 2006
  • Nejlepšími hráči Mistrovství světa v roce 2006 byli Zinédine Zidane, Fabio Cannavaro a Andrea Pirlo. A právě první jmenovaný suverénně zaskóroval v penaltovém rozstřelu proti Itálii. Pěkně ve stylu à la Panenka. Byl to ale jeho poslední zápas a do završení fotbalové kariéry se vrhl doslova po hlavě. Po slovní přestřelce udeřil hlavou do prsou italského obránce Marka Materazziho, a tak byl vyloučen ze hry.

  • Sergio Ramos (Real Madrid) v Lize mistrů v roce 2016
  • Sergio Ramos, jeden z nejlepších fotbalových obránců na světě triumfoval v Lize mistrů UEFA hned několikrát. V roce 2014 otevřel skóre na hřišti Bayernu Mnichov a Real Madrid vyhrál 4:0. O dva roky později vstřelil klíčový gól v závěrečném utkání proti Atléticu Madrid, což pomohlo Realu Madrid získat titul.

  • Lionel Messi (Argentina) na Copa América v roce 2016
  • Messi vstřelil klíčovou penaltu v rozstřelu proti Kolumbii a pomohl Argentině postoupit. Přesto nakonec jeho tým titul nezískal. Finále, ve kterém bojovala Argentina s Chile, skončilo 0:0, a tak o vítězi rozhodly penalty. Hned první z nich ale na stadionu v East Rutherfordu Lionel Messi neproměnil a po zápase oznámil ukončení kariéry. Naštěstí své rozhodnutí 7násobný držitel Zlatého míče pro nejlepšího fotbalistu světa brzy změnil.

  • Cristiano Ronaldo (Real Madrid) v Lize mistrů v roce 2016
  • I finále Ligy mistrů v roce 2016 rozhodly až pokutové kopy. Utkali se v něm dva rivalové z hlavního města Španělska a byl to nakonec Real Madrid, kdo vyhrál už pojedenácté Ligu mistrů. Hráče Atlético Madrid porazil na penalty 5:3. Ronaldo chtěl tehdy jít až pátý v řadě. „Měl jsem představu, že dám v penaltovém rozstřelu vítězný gól,“ řekl. A přesně tak se i stalo. V předposlední sérii trefil Juanfran z Atlétika tyč a Ronaldo tak mohl rozhodnout zápas.

  • Joonas Jokinen (Finsko) v zápasu juniorského švýcarského poháru mezi FC Baar a Baar Sempach
  • Rodák z Helsinek se svérázným provedením penalty proslavil už jako reprezentant země do 16 let. Součástí jeho střely bylo totiž famózní salto vzad. Video s kopem se přirozeně rozšířilo do celého onlinového světa a z mladého Fina se rázem stala internetová hvězda.


    Někteří fotbalisté slaví saltem vstřelený gól (zdravíme Miroslava Klose), ale vymrsknout salto hned po kopnuté penaltě, to už chce velkou dávku zručnosti.

    Kdo jsou ti nejlepší střelci penalt?

    Pořadí jednotlivých fotbalistů se přirozeně mění spolu s odehranými zápasy a (ne)nastřílenými penaltami. V žebříčku by ale určitě nechyběl Cristiano Ronaldo s úspěšností momentálně přes 83 %. Matt Le Tissier se může pyšnit ještě úctyhodnějším číslem, v současnosti je to 98 %. Za sebou má ale o více než dvě třetiny méně pokutových kopů, než kolik jich nastřílela portugalská superstar. Mezi nejlepšími střelci pokutových kopů všech dob byste určitě našli také Zlatana Ibrahimoviče, Maria Balotelliho, Arturo Vidala, Guiseppe Rossiho, Marca van Bastena, Alana Shearera, Stevena Gerrarda nebo Franka Lamparda.

    Brankářský tip: Chytit penaltu vám pomůže pár psychologických triků

    Základem je samozřejmě mít kvalitní brankářské rukavice. Takové, které se hned nezničí a neztratí přilnavost po prvním zápasu. Prvotřídní brankářské rukavice vám poskytnou nejen potřebnou ochranu i bezpečí, ale dopomohou i k lepším výsledkům. Pokud chcete mít rukavice vyladěné do posledního detailu, vsaďte na rukavice na zakázku. Vyrobíme vám pár přesně na míru, takže vychytáte i sebezáludnější penalty.

    Vybavení máte? Skvěle. Tak až půjdete chytat penaltu, stoupněte si přibližně 10 centimetrů od středu branky. Tak zní alespoň rada, která vyplývá z vědeckého výzkumu pokutových kopů. Statisticky významné množství hráčů pak totiž míří na tu stranu, kde je více místa. Když navíc zvednete před penaltou ruce nad hlavu, střelec vás bude automaticky vnímat jako vyššího a svoji šanci na úspěšný zákrok tím zase o trochu zvýšíte.


    Někdo chytá penalty, někdo se chytá za hlavu, že nevsadil na BU1 rukavice. S výběrem těch nejlepších vám pomůže článek Jak vybrat brankářské rukavice.

    A pokud si rádi zablbnete, klidně zkuste protihráče před kopem trochu poškádlit. Z analýzy pokutových kopů z MS a ME v letech 1984 až 2012 vyplývá, že když se gólman snaží svými pohyby rozhodit střelce, jeho střely pak míří v průměru o něco blíže středu a méně často končí v brance. Jen si dejte pozor, ať nedopadnete jako gólman Hartfordu Nenad Cudic, který před penaltou vyšvihnul v bráně několik gymnastických hvězd. Plán mu ale nevyšel. Střelec Stony Brook nejenže suverénně umístil míč do brány, ale hned po gólu mu oplatil stejnou mincí – předvedl brankáři taky pár povedených hvězd.

    Předchozí příspěvek
    Další příspěvek

    Děkujeme za přihlášení k odběru

    Tento email byl zaregistrován!

    Nakupujte vzhled

    Vyberte Možnosti

    Možnost Upravit
    Back In Stock Notification
    se přidá do vašeho nákupního košíku.
    Všeobecné obchodní podmínky
    this is just a warning
    Přihlásit se