Přejít k obsahu
Zavřít
Košík
0 polož.

Vliv brankářů na výsledky fotbalového týmu

07 Nov 2023

Vliv brankářů na výsledek týmu: Jaká je role fotbalových gólmanů?

Jsou součástí týmu, a přesto osamocení. Na hřišti toho naběhají méně, a přesto mají často nejlepší přehled o průběhu hry. Vnímají prohřešky ostatních, ale jejich vlastní chyba může být pro tým fatální. Jaký je vliv brankářů na průběh a výsledek hry? Kteří gólmani patří mezi světovou špičku? A kteří zvládají nejen chytat, ale i skórovat? Pojďte si s námi posvítit na krále mezi tyčemi.



O duši týmu aneb Jaká je úloha brankáře ve fotbale

„O co jde? Prostě jen chytíš, co na tebe letí, ne?“ Tak přesně tohle nikdy neříkejte žádnému brankáři. Ten totiž dobře ví, že poslední linie obrany toho musí umět nesrovnatelně víc.

Kromě základních dovedností, jako jsou rychlost, obratnost a vynikající reakční schopnosti, musí mít také skvělé komunikační schopnosti pro koordinaci obrany. Brankář má zpravidla lepší přehled o dění na hřišti než jednotliví hráči, takže může koordinovat obranu a dávat pokyny spoluhráčům. Instruuje obránce, aby se postavili do správné pozice a zajišťovali optimální krytí. Taktiku navíc průběžně upravuje.

Brankář musí být mrštný, obratný a připravený čelit různým rizikovým situacím, jako jsou centry z rohů nebo přímé a penaltové kopy. Jeho schopnost číst hru a správně se rozhodnout, jestli vystoupit z brány, nebo zůstat na místě, je klíčová pro úspěch obrany.

Má také důležitou úlohu v rozehrávce. Díky přesnému a rychlému vyhození nebo rozehrání může tým rychle přecházet z bránění do útoku. Nebo může vykopnout do větší vzdálenosti na spoluhráče, kteří se nacházejí ve vysunuté pozici.

Zdatní gólmani leckdy zastíní i ofenzivní hráče. Třeba brankář 4. anglické ligy Tom King v roce 2021 dokopnul z malého vápna až do soupeřovy branky. Gól ze vzdálenosti 96,01 metru se zapsal do fotbalových dějin i do Guinessovy knihy rekordů.

Gólman má také nezastupitelný psychologický vliv. Často je duší týmu a ovlivňuje jeho morálku. Jeho klid a sebedůvěra povzbuzují spoluhráče v těžkých chvílích a dodávají jim odhodlání pokračovat v boji. Naopak jeho rozladění může mít negativní vliv na celý tým.

Takže ne, vážně to není jen o chycení letící meruny.

 

Víte, že hrát rukou mohl dřív kdokoli na hřišti?

Ještě v 19. století se mohl rukou dotknout míče libovolný hráč. Hra totiž v lecčem připomínala spíše ragby. Mohli jste tvrdě atakovat protihráče a dovolená byla hra nohou i rukou. Až v roce 1863 zakázala Fotbalová asociace hru rukou s výjimkou jediného hráče – gólmana.

Úspěšný gólman = úspěšný tým. Co se považuje za úspěšný zákrok ve fotbale? 

Od pralesní ligy až po mistrovství světa – fotbalová pravidla se musejí dodržovat všude. Úspěšný zákrok znamená, že brankář dokázal zneškodnit pokus soupeře o skórování. Statistiky, jako je úspěšnost chycených střel a zákroků na různé výšky míče, pak poskytují měřítko efektivity brankáře.

Zákroky gólmana mají zásadní význam pro výsledek zápasu a mohou znamenat rozdíl mezi vítězstvím a porážkou. Liší se podle situace a techniky, kterou brankář používá. Mezi základní typy úspěšných zákroků patří například:

  1. Chycení: Brankář se snaží míč zachytit rukama v okamžiku, kdy je to nejbezpečnější. Například u střel mířících nízko.
  2. Vyboxování: Pokud míč míří vysoko nebo směrem k horní části brány, brankář může míč vyrazit svými pěstmi.
  3. Krytí tělem: To může zahrnovat například skočení na míč nebo jeho odražení od těla tak, aby se nedostal za brankovou čáru.
  4. Reflexní zákroky: To jsou rychlé reakce na blízké střely nebo odraz míče od obránců. Tady brankář spoléhá především na svoje bleskové instinkty a reakční schopnosti.
  5. Zákrok nohou i hlavou: Míče letící nízko, nebo naopak hodně vysoko, může brankář vyrazit nohou nebo odrazit hlavou.

Zneškodnit střelu může brankář i kreativněji. Obzvlášť když se jmenuje José René Higuita Zapata. O tom ale až za chvíli.

Znáte 7 nejlepších světových brankářů?

Seznam nejlepších fotbalových brankářů se může měnit v závislosti na aktuálním výkonu a sezóně. Přesto jsou tu někteří gólmani, kteří se právem považují za jedny z nejlepších:

  • Lev Ivanovič Jašin: Černý panter, pavouk, chobotnice. Legendární sovětský brankář, který je jedním z nejuznávanějších gólmanů v historii fotbalu. Za svoji kariéru dokázal chytit 150 pokutových kopů a s čistým kontem odchytal 270 zápasů. To je 65 % všech utkání, do kterých nastoupil.
  • Gordon Banks: Nesmírně hbitý anglický brankář, který se proslavil především svým zákrokem proti Pelému během Mistrovství světa v roce 1970. Mnozí ho dodnes považují za „zákrok století.“ V roce 1970 také obdržel Řád britského impéria.
  • Dino Zoff: Jeden z neúspěšnějších kapitánů italského národního týmu. Brankář par excellence, který dozrával jako italské víno. Pokud o něm chcete vědět víc, přečtěte si náš článek Nejlepší brankáři historie – Dino Zoff.
  • Peter Schmeichel: Velký Dán měl brilantní bilanci na evropských šampionátech a hrál klíčovou roli v dánské reprezentaci i týmu Manchester United. Většina z nás si ho pamatuje především z vítězného tažení Dánska na evropském turnaji v roce 1992. Příjmení Schmeichel ale žije ve fotbalovém světě dál – svoje brankářské rukavice totiž předal synovi Kasprovi.
  • Oliver Kahn: Tvrdý, zarputilý, charismatický – zkrátka „King Kahn“ nebo „Titán“. Německý bouřlivák mezi tyčemi má na svém kontě také nespočet úspěchů. 8× vyhrál Bundesligu, 6× německý Pohár, jednou Ligu mistrů a 2× byl nejlepším německým fotbalistou roku. 
  • Iker Casillas: S jeho jménem se pojí největší úspěchy španělského fotbalu. Většinu kariéry strávil v dresu Realu Madrid, který poprvé oblékl jako 9letý. „San Iker“ byl králem velkolepých zákroků s vynikající mrštností, rychlými reflexy a skvělou koncentrací.
  • Gianluigi Buffon: Fenomenálním gólmanem je se 176 starty v dresu italského národního týmu také Gigi. Na profesionální úrovni odchytal více než 1100 zápasů a s Juventusem zaznamenal historický rekord v Serii A.

My víme, my víme. Chybí nám tu spousta dalších legend – třeba Manuel Neuer, Alisson Becker, Jan Oblak, Edwin Van der Sar, David de Gea, Hugo Lloris, Thibaut Courtois, Édouard Mendy, Mike Maignan nebo Ederson. Tak těm se budeme věnovat třeba někdy příště. 

A kdo jsou ti nejlepší brankáři v našich luzích a hájích?

Jako první vás určitě napadne rekordman v počtu zápasů v Premier League s vychytanou nulou. Petr Čech je jako teprve druhý brankář v Síni slávy anglické Premier League a nevylučuje ani návrat na hřiště.

Kromě něj se ale Česko může pochlubit i pěknou řádkou dalších brankářských es, mezi která patří například Tomáš Vaclík, Aleš Mandous, Jiří Pavlenka, Ondřej Kolář nebo Tomáš Koubek.

A nesmíme zapomenout ani na jednoho z největších brankářů předválečné éry, kterým byl bezesporu František Plánička. Ten navíc ještě chytal holýma rukama, protože brankářské rukavice se na hřiště probojovaly až na počátku 70. let.

5 TOP brankářů, kteří góly nejen chytají, ale i dávají 

I když brankáři jsou známí spíše pro svoji schopnost zabránit gólům, někteří z nich se stali hrdiny tím, že sami skórovali. Pojďme si připomenout brankáře, kteří se proslavili tím, že vstřelili obzvlášť významný gól, nebo skórovali nejčastěji:

  • Rogério Ceni: Začneme zostra. Brazilský fotbalový brankář totiž nestřílel góly z přímých či pokutových kopů jen náhodou, ale pravidelně. Na kontě má více než 130 branek.
  • José Luis Chilavert: Druhým rekordmanem v pořadí je paraguayský brankář známý pro svoji výbornou techniku kopu. Během kariéry vstřelil i 8 reprezentačních branek.
  • René Higuita: El Loco, legenda, kolumbijský fotbalový démon, který byl na hřišti stejně živelný jako jeho účes. Rozehrával, útočil a míč letící na bránu vychytal klidně i tzv. škorpioním kopem. Pokud jste ho v akci doteď neviděli, určitě si ho pusťte ze záznamu.
  • Jimmy Glass: Ano, to je ten anglický brankář, který například vstřelil rozhodující gól v poslední minutě zápasu, a tak zachránil klub Carlisle United před sestupem.
  • Hans-Jörg Butt: Tenhle německý brankář vstřelil v Bundeslize 27 gólů, kromě Bayernu i za Leverkusen a Hamburk. Proslul také jako excelentní exekutor přímých kopů.

Chybí nám tu pár dalších jmen? Rozhodně. Třeba Alisson Becker, Asmir Begović nebo Jorge Campos. Zdá se, že brankářů, které spojuje nejen schopnost bránit, ale i skórovat, je docela slušné množství.

Víte, že fotbalový brankář by měl být vysoký nejméně 185 cm? Má pak výhodu při centrovaných balónech do pokutového území a při střelách do horní poloviny branky.

A jaký je tedy vliv brankáře na výsledek týmu?

U brankáře to většinou všechno začíná i končí. Z různých analýz, výzkumů a studií vyplývá, že brankář je jedním z nejdůležitější hráčů v celém týmu. Přesto se jeho vliv na výsledek zápasů mnohdy podceňuje. Skvělý brankář přitom může zachytit klíčové zákroky, které udrží tým ve hře, nebo dokonce rozhodnou o vítězství týmu. Historie je plná příkladů, kdy brankáři ovlivnili výsledek. Někdy i v posledních minutách.

Pamětníci si možná vybaví Gordona Bankse na Mistrovství světa v roce 1970, kde v zápase proti Brazílii zneškodnil střelu Pelého. Z nedávnější historie můžeme připomenout třeba Olivera Kahna na Mistrovství světa v roce 2002 nebo Tima Howarda na Mistrovství světa v roce 2014. Tyto příklady dokazují, že brankáři mohou zásadně ovlivnit výsledek hry. Jejich zákroky, komunikace a schopnost udržet tým ve hře v klíčových momentech jsou faktory, které často rozhodují o vítězství, remíze nebo porážce.

Brankář je totiž nejen ochráncem brány, ale i strategickým mozkem týmu. Jeho schopnost vést obranu, dávat pokyny a udržovat klid v krizových situacích jsou nezastupitelné. Často se uvádí, že pozice brankáře je psychicky nejnáročnější. A je to také trochu nevděčná pozice. Protože jak řekl Iker Casillas: „Nesejde na tom, kolik střel chytíte, lidé si vždy zapamatují to, co nechytíte.“







 

Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Děkujeme za přihlášení k odběru

Tento email byl zaregistrován!

Nakupujte vzhled

Vyberte Možnosti

Možnost Upravit
Back In Stock Notification
se přidá do vašeho nákupního košíku.
Všeobecné obchodní podmínky
this is just a warning
Přihlásit se