Přejít k obsahu
Zavřít
Košík
0 polož.

Nejslavnější brankářské zákroky v historii fotbalu

27 Nov 2023

Brankáři naběhají v průměru až 5 kilometrů za zápas. K tomu musí navíc vychytat nejednu ostrou střelu. Kteří gólmani jich mají na kontě nejvíc? Čí brankářské zákroky se vepsaly do fotbalových dějin? A jakou roli v tom hrají rukavice? Pojďte si spolu s námi připomenout ty nejslavnější brankářské zákroky.


Historie brankářských zákroků

Historie brankářů sahá k počátkům fotbalu, tedy až do 19. století. Tehdy ještě nebyla jejich role na hřišti tak výjimečná, jako je tomu v současnosti. Hráči, kteří chytali za svůj tým, neměli žádné ochranné vybavení a často běhali v podobných dresech jako ostatní. Specializovat se začali až ve 20. století, kdy se rozvíjejí jednak základní brankářské techniky (správná pozice, chytání a vyrážení míče) a zároveň se v této době začínají objevovat i první ochranné pomůcky a brankářské rukavice.

Prvním brankářem, který se výrazněji zapsal do fotbalové historie, byl William McCrum, gólman klubu Milford FC (a spolumajitel továrny na len, kdyby vás to náhodou zajímalo). Ten totiž v roce 1890 „vynalezl“ penalty. Rozčilovaly ho ostré zákroky na útočníky ve slibné gólové šanci, a tak, aby tomu zamezil, navrhl jako člen Irské fotbalové asociace zavedení pokutových kopů do pravidel.

Víte, že…

dřív si mohl střelec vybrat, odkud přesně bude penaltu kopat? Značka pokutového kopu byla do pravidel zavedena až v roce 1902.

 

 

V 60. a 70. letech začali brankáři rozvíjet techniku vybíhání. Střely zblízka takto likvidoval třeba Černý pavouk Lev Jašin. Brankáři také začali více trénovat svoji fyzickou kondici, rychlé reflexy, komunikaci s obranou a schopnost číst střely soupeřů.

V současnosti jsou brankáři klíčovou součástí taktického plánu týmu. Nejenže brání svoji branku, ale také pomáhají ve výstavbě útoku tím, že precizně rozehrávají míč a účastní se kombinovaných akcí.

Nezapomínejme ani na český zápis do historie fotbalových brankářů

Odehrál 1235 zápasů s průměrem 0,86 branky na zápas a na travnaté pláni sešívaných byl jako doma. Prvoligová Sparta ho kvůli malé výšce odmítla, Slavie ale ne. Přestoupil do ní z SK Bubeneč za neuvěřitelných 800 Kč. Už víte, o kom je řeč? No jistě, je to brankářská legenda František Plánička. Fotbalový rytíř, držitel Ceny dr. Václava Jíry a plakety J. Maddena „in memoriam“, kterému UNESCO dokonce udělilo čestný diplom fair play. A pro nás je to asi jediný brankář, kterému odpustíme i hlášku: „Bodejť by mu míč neproklouzl, když má rukavice.“ Neměl je zrovna v lásce, ale možná, že kdyby vyzkoušel naše fotbalové rukavice na míru, mluvil by jinak.


Někdy se na branku střílí víc než jindy. Třeba Namibijský pohár v roce 2005 zažil po remíze téměř nekonečný penaltový rozstřel. Po celkem 48 střelách na branku se mohl vítězný tým radovat z konečného skóre 17:16.

TOP 5 nejlepších brankářských zákroků všech dob 

Dnes už víme, jak velký může být vliv brankářů na výsledek týmu. Některé brankářské zákroky jsou navíc tak legendární, že je znají i lidé fotbalem nepolíbení. Slavní brankáři jako Lev Jašin, Gordon Banks, Dino Zoff, Oliver Kahn nebo Iker Casillas prosluli hned několika znamenitými okamžiky na fotbalovém hřišti. Tito a další gólmani dokázali, že mohou být hrdiny týmu a změnit průběh zápasu. Pojďte si spolu s námi připomenout 5 nejslavnějších brankářských zákroků v historii fotbalu.

  1. Gordon Banks, když vychytal legendárního Pelého

Fotbalový šampionát v roce 1970 byl zlomový hned v několika ohledech. Poprvé v historii si diváci užili barevný přenos a hrací míč měl podobu komolého dvacetistěnu. Pro nás je teď ale klíčový zákrok Gordona Bankse proti Pelého střele. Neskutečným stylem totiž vychytal jeho útok, takže byl jeho zákrok později označen dokonce za jeden z nejlepších ve fotbalové historii. Dodnes se často promítá v brankářských sestřizích.

  1. Oliver Kahn, který exceloval i přes konečný triumf Brazílie

Německý brankář Oliver Kahn byl takřka neporazitelný v průběhu celého šampionátu v roce 2002. Vyhlásili ho tehdy i nejlepším brankářem 17. mistrovství světa. Nakonec se mu ale stala osudnou chvíle, kdy se ve finále střetl s nejlepším střelcem turnaje. Ronaldo Luis Nazario de Lima ho totiž rozhodně nešetřil. I když Kahn brilantně vychytal spoustu nebezpečných střel, dvě si do jeho brány stejně cestu našly.

  1. Jerzy Dudek a jeho taneční kreace v Istanbulu

V roce 2005 v zápase Ligy mistrů mezi Liverpoolem a AC Milan byl polský brankář Jerzy Dudek nepostradatelným hráčem. V prodloužení zachytil několik těžkých střel a jeho největší okamžik přišel v penaltovém rozstřelu, kdy napodobil způsob zákroku svého liverpoolského předchůdce Bruce Grobbelaara z roku 1984. Neobvyklými pohybovými kreacemi zachránil hned dvě penalty.

  1. René Higuita se skvostným kopem škorpióna

No jistě, tenhle neotřelý zákrok nám v TOP 5 rozhodně nemůže chybět. Kolumbijský brankář René Higuita ohromil svět v roce 1995 v přátelském zápase Kolumbie proti Anglii. Na stadionu ve Wembley tehdy odrazil střelu anglického záložníka Jamieho Redknappa stylem, jako když útočí škorpion. Později přiznal, že by se o inovativní trik nepokusil, kdyby nebyl odpískán ofsajd, přesto patří jeho famózní kousek k nejlepším brankářským zákrokům v celé fotbalové historii.

  1. Tom King skórující přes celé hřiště

Na závěr výčtu si neodpustíme jednu raritku. V roce 2021 se brankář Tom King stal rekordmanem v historii fotbalu. Během zápasu čtvrté anglické ligy mezi Newportem County a Cheltenhamem Town rozehrál z vlastního vápna. Kopnul ale s takovou vervou, že se míč odrazil, překonal konsternovaného brankáře soupeře a zaplul do brány. King tak dostál svému jménu – zaskóroval z 96metrové dálky.


Brankáři někdy umí do hry přinést pořádné drama. Tom King by mohl vyprávět.

Kdy padlo nejvíc zákroků za jeden zápas?

Najít konkrétní zápas, ve kterém brankář vychytal nejvíce střel v celé fotbalové historii, je poměrně složité. Historické záznamy o zápasech neobsahují vždy podrobné statistiky zákroků brankářů. Měnila se také pravidla fotbalu a standardy pro zaznamenávání statistik.

Nicméně příkladem brankáře na roztrhání byl třeba Paddy Kenny ze Sheffield United, který vynikl v anglické Premier League v roce 2006. V souboji s Arsenalem předvedl hned několik vynikajících zákroků, a pomohl tak svému týmu k vítězství 1:0. Často se právě tento zápas uvádí jako příklad impozantního výkonu, kdy gólman musel čelit velkému množství střel.

O vytížení brankářů by mohl vyprávět i španělský brankář Francisco Paco Liaño, který si v roce 1994 střihnul na hřišti hned 19 zákroků. Nebylo to navíc proti ledajakému soupeři. Jeho tým Racing de Santander tehdy soupeřil s Barcelonou. Jeho neuvěřitelný výkon dopomohl k tomu, že Barcu roznesli na kopytech 5:0.

Velký počet zákroků si po zápase v roce 2013 připsal i Tomasz Kuszczak. Polský brankář v utkání s Irskem v rámci kvalifikace na Mistrovství světa 2014 si v tomto zápase připsal pozoruhodných 17 zákroků. Jeho tým tak udržel remízu 1:1 a získal důležitý bod v kvalifikaci.

Za zmínku stojí i Davida De Gea, který v roce 2017 odchytal brilantních 14 zákroků v zápase Premier League mezi Manchester United a Arsenalem. Nakonec z toho byla remíza 3:3.

Co mají společného Buffon a Zoff? Patří mezi brankáře s největším množstvím zákroků

Kdybyste si chtěli udělat statistiku brankářů s nejvíce zákroky v historii fotbalu, šlo by vám to patrně dost ztuha. Neexistuje totiž univerzální globální žebříček, kterým byste se mohli řídit. Co ale rozhodně existuje, jsou brankáři s impozantní kariérou plnou vychytaných zákroků. Kdo například patří mezi špičku s nejvíce zákroky?

      1. Peter Shilton – Ano, to je ten brankář, který na Mistrovství světa 1986 dostal gól „boží“ rukou Diega Maradony. Jinak je ale Peter Shilton se 125 zápasy rekordmanem v počtu odehraných utkání za Anglii. Vystřídal 11 klubů, odehrál 1390 zápasů a britská královna Alžběta II. mu udělila Řád britského impéria.
      2. Gianluigi Buffon – Italský brankář a mistr světa z roku 2006 také proslul precizními zákroky. Na klubové i reprezentační úrovni se mu jich nasčítalo na tisíce. V dresu Juventusu vybojoval 10 mistrovských titulů, 5× získal italský pohár a 6× superpohár.
      3. Iker Casillas – „San Iker“ byl klíčovým hráčem nejen ve španělské reprezentaci na Mistrovstvích světa 2010 a 2014 a na evropského šampionátu v roce 2008. Pro svoji mrštnost a schopnost předvádět rozhodující zákroky patřil k nejlepším brankářům světa. Než oficiálně ukončil svoji fotbalovou kariéru, odchytal za španělský národní tým přes 160 zápasů.
      4. Dino Zoff – Tahle italská ikona se také právem řadí k nejlepším brankářům v historii fotbalu. Dino Zoff exceloval na hřišti, i když mu už dávno nebylo 20. Ani 30. Bylo mu přesně 40 let a 133 dní, když nad hlavu pozvedl trofej pro mistry světa.

Nejvíce gólů ze všech světových brankářů nastřílel Rogerio Ceni

 

Někteří brankáři nejenže gólům zabraňují, ale sami je i dávají. Přeborníkem je brazilský brankář klubu São Paulo. Rogerio Ceni za svoji kariéru nastřílel neuvěřitelných 128 gólů. Už v roce 2006 tak překonal paraguayského gólmana José Luise Chilaverta.



 

 

Nejlepší brankářské rukavice pro ty nejlepší brankářské zákroky

Zákroky fotbalových brankářů výrazně ovlivnil i technologický vývoj brankářských rukavic. Velké bílé bambule vystřídaly prvotřídní rukavice z nejmodernějších materiálů s vylepšenou ergonomií. Současné modely dobře chrání, skvěle lepí za sucha i v dešti a kvalitně tlumí nárazy. Díky tomu mají brankáři ještě lepší kontrolu nad míčem.

Pokud zrovna zvažujete koupi vlastního páru, rádi vám poradíme, jak vybrat brankářské rukavice. A nemusíte být zrovna Bart Simpson nebo Iker Casillas, abychom vám vyrobili třeba speciální 4prstou rukavici. Páry na přání tvoříme běžně pro ligové hráče i nadšence z okresních přeborů. Vlastní rukavice na míru, třeba s motivem týmu, tak můžete mít doma už za dva týdny.

Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Děkujeme za přihlášení k odběru

Tento email byl zaregistrován!

Nakupujte vzhled

Vyberte Možnosti

Možnost Upravit
Back In Stock Notification
se přidá do vašeho nákupního košíku.
Všeobecné obchodní podmínky
this is just a warning
Přihlásit se