Přejít k obsahu
Zavřít
Košík
0 polož.

Historie a příběhy fotbalových derby

13 Mar 2024

Historie a příběhy fotbalových derby

Fotbalová derby jsou místem, kde se setkávají vášeň a rivalita. Všechny příběhy od zápasů v Glasgow po duel mezi Real Madridu s Barcelonou zanechaly stopy v srdcích fanoušků. Rivalita mezi týmy může mít kořeny v historických událostech, regionálních pnutích nebo jiných sociokulturních faktorech. Fotbalová derby jsou tedy nejen o soutěžení na hřišti, ale také o posílení identifikace s týmem a vytváření nezapomenutelných okamžiků formujících bohatou historii fotbalu.

Španělské derby El Clásico

El Clásico patří k nejprestižnějším fotbalovým derby na světě, zahrnujícím střetnutí dvou španělských velikánů jako jsou Real Madrid a FC Barcelona. Koná alespoň dvakrát ročně ve španělské lize, nicméně oba týmy se navíc mohou střetnout i v pohárech Copa del Rey nebo Liga mistrů UEFA.

Vzájemnou rivalitu ovlivňuje nejen souboj o fotbalovou dominanci, ale také historie, politika a sociokulturní fenomén odrážející španělskou společnost.

Rivalita způsobená Alfrédem di Stéfanem

Rivalita mezi oběma kluby sahá až do období první světové války, kdy po dlouhé odmlce zvítězil Madrid v semifinále španělského poháru. Barcelona marně oponovala, že gól na výsledek 4:2 padl z ofsajdu.

Spory vyvrcholily v roce 1953, kdy Madrid i Barcelona současně podepsaly smlouvu s argentinským hráčem Alfrédo di Stéfanem. FIFA rozsoudila spor poněkud kontroverzně. Určila, že si kluby budou hráče po dvou letech půjčovat. Barcelona takové řešení odmítla a hráče se vzdala. Alfrédo di Stéfano následně s Realem pětkrát zvítězil v Poháru mistrů evropských zemí a stal se jeho největší hvězdou v historii.

Messi a Ronaldo v novodobých derby

V mladší historii se nejvíce sledovanými rivaly stali hráči Lionel Messi (Barcelona) a Cristiano Ronaldo (Real Madrid). Za jejich působení došlo k překonání mnoho klubových rekordů. V sezónách se střídali jako dva nejlepší střelci v La Lize a Lize mistrů. Ronaldo vyhrál Zlatou kopačku třikrát a Messi pětkrát. Stejně tak vyhrál Messi pětkrát Zlatý míč a Ronaldo čtyřikrát. V devíti letech současného působení ve svých klubech vstřelili dohromady 922 gólů, z čehož 38 v zápasech El Clásico.

Od roku 2023 nese Ronaldo titul nejlepšího střelce všech dob v Lize Mistrů UEFA. Messi, který ho následuje na druhém místě, se naproti tomu s 474 góly pyšní označením nejlepšího střelce La Ligy. Oba hráči přispěli k dominanci svých klubů v Evropě. Jejich éra skončila až v roce 2018, kdy Ronaldo opustil Real Madrid a Messi si poranil ruku.

Anglické Northwest derby

Nortwest derby patří k rivalitám s vysokým profilem mezi anglickými profesionálními kluby FC Liverpool a Manchester United. Hráči, fanoušci a média považují zápas mezi těmito dvěma rivaly za největší evropskou soutěž založenou zejména na blízké vzdálenosti dvou velkých měst, která zastupují.

Oba kluby patří k nejúspěšnějším anglickým týmům v domácích, evropských i světových soutěžích, kde sbírají jednotlivá ocenění.

Historické ohlédnutí

Historie Northwest derby sahá až do 19. století, kdy se prostřednictvím historických střetnutí formoval britský fotbal. Jejich vzestupy a pády se neustále střídaly. K přímému střetnutí došlo až v roce 1962, kdy Liverpool postoupil pod vedením Billa Shankly. Manažer se stal zakladatelem takzvané „dynastie Boot Room“, centra pro plánování taktiky a týmového rozvoje Liverpoolu.

Následně oba kluby mezi lety 1964-1967 sdílely čtyři ligové tituly.

Zatímco Manchester od 67. roku dvacátého století prožil 26 let bez větších úspěchů, Liverpool si užíval léta na výslunní od roku 1972 do 1992. Úspěšnou kariéru manažera Billa Shankly, jenž zajistil osm trofejí za patnáct let, vystřídal v roce neméně schopný Bob Paisley. Za devět sezón klub nasbíral dvacet trofejí.

Mezi léty 1990–2020 se role opět vyměnily. Dominanci tentokrát získal Manchester United díky výhře 13 ligových titulů, 23 domácích pohárů a pět evropských trofejí.

Rivalita mezi hráči vedoucí ke zlomeným nohám

Rivalita se rozšířila i mezi hráče, kteří ji dávali neskrývaně najevo. Wayne Rooney, hráč Manchesteru v letech 2004–2017, přiznal celoživotní nenávist k Liverpoolu. Steven Gerrard z Liverpoolu zase předváděl filmařům sbírku dresů, kterou vyměnil s hráči soupeřů. Přiznal však, že by nikdy nepřijal žádný z Manchesteru United. Mezi největší formy odmítání patří gesto obránce Liverpoolu Neila Ruddocka, který v záložním zápase zlomil obě nohy útočníkovi Manchesteru Andymu Coleovi. Později v rozhovoru na svou obhajobu přiznal, že mu chtěl zlomit pouze jednu nohu.

Italské derby della Madonnina

Derby della Madonnina je fotbalové městské derby mezi dvěma největšími milánskými kluby, AC Milan a Inter Milan. Název Madonnina odkazuje na sochu Panny Marie, korunující katedrálu v Miláně, a poukazuje na historickou a kulturní spojitost mezi kluby a městem Milán.

Městské soutěže se uskutečňují zhruba dvakrát do roka prostřednictvím ligových zápasů. Rozšířilo se však i do Coppa Italia, Ligy mistrů a Supercoppa Italiana. Veškeré derby se odehrávají na jednom stadionu San Siro, který oba kluby považují za domov.

Co se dělo v historii

V minulosti existoval pouze klub AC Milan, který byl založen v roce 1899. Později se z něho odtrhlo několik nespokojenců, kteří založili konkurenční klub Internazionale. Tak začaly počátky italské fotbalové rivality.

Rozdílnost mezi kluby se rozrůstala i vlivem sociálních poměrů. Inter Milan byl považován za klub milánské buržoazie, která mohla přijet na stadion San Siro na skútru. Zatímco AC Milan podporovala zejména pracující třída, která se přemisťovala hromadnou dopravou. V dnešní době se majetkové preference změnily na osobní nebo rodinné.

Obrázek 

Pyrotechnika na hřišti San Siro

Jak již bylo řečeno, fotbalová horečka zasahuje srdce fanoušků ještě výrazněji, koná-li se derby jejich oblíbených klubů. A jak každý ví, jednání ovlivněné emocemi se ne vždy slučuje s rozumem. K jedné takové situaci, kdy fanoušci neudrželi emoce na uzdě, došlo při derby v roce 2004/2005. Utkání mezi městskými milánskými kluby se zvrtlo v chaos poté, co fanoušci Internu opakovaně házeli pyrotechniku na hřiště San Sira. Rozhodčí Markus Merk dvakrát přerušil hru, aby požádal o ukončení výtržností. Nicméně po zásahu brankáře Dida Merk okamžitě zápas zrušil. UEFA rozhodlo o výhře AC Milan. Chování fanoušků bylo odsouzeno oběma stranami a evropským řídícím orgánem.

Skotské Old Firm derby

Old Firm Derby je název pro fotbalová utkání mezi dvěma nejpopulárnějšími skotskými kluby sídlícími v Glasgow, Celtic FC a Glasgow Rangers. Soupeří spolu každou sezónu o titul šampióna Skotské ligy. Jejich rivalita pramení předně z náboženství a historie. Zatímco Celtic se řadí ke katolické církvi, Rangers vyznávají protestantský směr.

Historické ohlédnutí

První vzájemný zápas se uskutečnil v dávné historii roku 1888 ve formě přátelského utkání, kdy Celtic zvítězili nad Rangers 5:2. Vzhledem k náboženské rozdílnosti klubů platilo od 30. do 90. let 20. století nepsané pravidlo zakazující přibírat do klubu hráče s katolickým vyznáním. V roce 1986 ho však porušil trenér Graeme Souness, jenž přivedl hráče Maurice Johnstona z Celticu.

Old firm derby se hrálo v soutěži Scottish Football League nepřetržitě od roku 1890 do roku 2012, kdy byli Rangers z ekonomických důvodů odebráni ze soutěže. Následně se vrátili v sezóně 2016/2017.

Do května roku 2022 se odehrálo 430 derby zápasů, přičemž Rangers byli se svými 168 výhrami jen těsně před Celtic, kteří si připsali 161 vítězství.

Jako zajímavost můžeme zmínit fakt, že se na stadionu při zápasech neobjevuje skotská vlajka. Rangers ctí vlajku Velké Británie, Celtic pak irskou.

Fraktura lebky s následkem smrti

Přestože se derby vyznačují velkou emocionalitou a vášní u hráčů i fanoušků, zřídka se objevuje vážné zranění či smrt. Dne 5. září 1931 však došlo při klasickém utkání Celtic s Rangers na stadionu Ibrox Park v Glasgow k neštěstí, kterému přihlíželo 80 000 díváků. John Thompson (Celtic) se hlavou srazil s kolenem Sama Englishe (Rangers), což způsobilo zlomeninu lebky a prasknutí tepny na jeho pravé spánkové kosti. Přestože se většina fanoušků domnívala, že Thompson vyjde maximálně s otřesem mozku, podlehl v nemocnici svému zranění a zemřel.

Argentinské derby Superclásico

Superclásico je označení fotbalových utkání mezi dvěma největšími a nejpopulárnějšími argentinskými kluby, Boca Juniors a River Plate, které mají domovské stadiony v Buenos Aires. Boca Juniors hrají na La Bombonera, zatímco River Plate na El Monumental.

Podlé médií patří Superclásico k nejlepším a nejvíce vášnivým derby na světě.

Náhled do historie

Oba fotbalové kluby mají kořeny v La Boca v Buenos Aires. River Plate vznikl v roce 1901 a Boca Juniors 1905. I v těchto klubech panovaly sociální rozdíly poté, co se River roku 1925 přestěhoval do bohatší čtvrti Núñez. Boca Juniors zůstal znám jako klub dělnické třídy, přičemž velkou část fanoušků zahrnují členové italské imigrantské komunity zvaní Xeneizes.

Před svým prvním oficiálním zápasem hrály kluby Boca Juniors a Riverl Plate dvě přátelská utkání v letech 1908 a 1912. Utkání se následně konalo 24. srpna 1913 na stadionu Racing Club, kdy River zvítězil 2:1.

V letech 2000, 2001 Boca vyřadila River z Copa Libertadores, získala tituly a v roce 2004 se dostala do finále. V červnu 2011 River poprvé sestoupil do nižší soutěže, aby se v roce 2012 vrátil. Následně se karty obrátily a River Plate vyřadil Boca Juniors v Copa Sudamericana 2014, Copa Libertadores 2015, Supercopa Argentina 2017, Copa Libertadores 2018 a Copa Libertadores 2019, přičemž při všech zápasech získal trofej s výjimkou Copa Libertadores 2019.



Tragédie brány 12

Superclásico má na kontě také jeden kontroverzní zážitek z řad fanoušků. Dne 23. června 1968 zahynulo po vyrovnaném zápase v El Monumental 71 diváků a dalších 150 bylo zraněno. Většina obětí navíc spadala do mladého věku, jehož průměr činil 19 let. Katastrofa patří k těm nejhorším v historii argentinského fotbalu a k nejostřejším v celém sportovním světě.

Není známá přesná příčina zavinění. Jedni tvrdí, že fanoušci Boky zapalovali na oslavu remízy noviny a házeli je do nižších řad. Další popisují, že šlo o hořící vlajky soupeře. Podle slov tehdejšího prezidenta River Plate, Williama Kenta, začala policie vytlačovat příznivce soupeře poté, co na ni házeli láhve s močí.

Mezi fanoušky následně vypukla panika a hrnuli se k bráně číslo 12, která však byla zamčená. Ve zmatku došlo k ušlapání sedmi desítek mladých lidí a přes sto jich bylo zraněno.

Po třech letech vyšetřování policie nedokázala označit žádného viníka. V historii zůstal tento den zapsán jako Tragédie brány 12 (Tragedia de la puerta 12).

Anglické Manchester derby

Manchester derby je fotbalové utkání mezi dvěma nejvýznamnějšími fotbalovými kluby v Manchesteru, Manchester United a Manchester City. Oba kluby hrají v prestižní Premier League, pyšní se bohatou fanouškovskou základnou a jejich střetnutí vždy přináší napětí a očekávání.

Manchester United hraje své domácí zápasy na stadionu Old Trafford, zatímco Manchester City na stadionu Etihad Stadium.

Okno do historie

Prvně se anglické fotbalové kluby Manchesteru střetly v listopadu 1881. Hra skončila výsledkem 3:0 pro Manchester United (tehdy zvaný Newton Heath LYR). Zápas v té době nehrál velkou roli, jelikož oba týmy se ztratily mezi dalšími vznikajícími v Manchesteru. Koncem 19. století již získávaly dominanci a v roce 1892 se připojily k Football League.

První setkání mezi kluby na nejvyšší úrovni anglického fotbalu se uskutečnilo v prosinci 1906. K dalším častějším společným utkáním docházelo následně až pár let po druhé světové válce.

V osmdesátých letech začala narůstat dominance Manchesteru United. Svůj náskok si držel ještě v dalších sezónách, než byl poražen Manchester City 5:1 v roce 1989. Byla to však jejich poslední výhra na United po dalších 13 let.

V 90. letech dominoval United derby po celé desetiletí. V dalších sezónách se vítězství vedoucí k dalším ligovým úspěchům několikrát vystřídalo. City se dokonce podařilo do roku 2020 vyhrát ligu čtyřikrát ze šesti sezón. A United většinou končil těsně na druhém místě. V derby zápasech klubů i nadále pokračovala soutěživost a nepředvídatelnost.

Kuriózní okamžik

Stejně jako u předchozích fotbalových klubů i u Manchesteru došlo k několika překvapujícím událostem. Připomeňme si například jednu ze sedmdesátých let dvacátého století, kdy zákrok George Besta z Manchesteru United způsobil zlomeninu nohy hráči Glynovi Pardoeovi z City. Vážnost úrazu málem dovedla obránce Manchesteru City k amputaci nohy, ale naštěstí vše nakonec dobře dopadlo.

















Předchozí příspěvek
Další příspěvek

Děkujeme za přihlášení k odběru

Tento email byl zaregistrován!

Nakupujte vzhled

Vyberte Možnosti

Možnost Upravit
Back In Stock Notification
se přidá do vašeho nákupního košíku.
Všeobecné obchodní podmínky
this is just a warning
Přihlásit se